NY-Produkter


RP101

Topikal (lokal) ögonbehandling av torra ögon hos post-menopausala kvinnor

Vår första produktkandidat är baserad på en endogen (kroppsegen) molekyl som i tidigare kliniska studier visat sig kunna återställa tårfilmsproduktion och ge en bra behandlingseffekt. Redwood Pharma´s projekt RP 101 syftar till att återställa den naturliga nivån av denna molekyl genom administrering i form av en ögondroppe. Denna behandling tros främja den tårfilmsproduktion som behövs för att korrekt smörja den främre delen av ögat. Redwood Pharma´s team och andra forskare har redan bekräftat en signifikant korrelation mellan den verksamma substansen och minskade symptomen mot torra ögon i kliniska prövningar.

Torra ögonsjukdomar

Torra ögon syndromet (DED) upplevs genom torrhet, smärta, sveda, brännande känsla, rodnad, klåda, dimsyn, slemproduktion och allmänt obehag i den främre delen av ögat. Det försämrar människors grundläggande dagliga funktioner såsom läsning, användning av teknisk utrustning och bilkörning. I sina svåraste former försämrar det även synen. Obehandlad kan i vissa fall torra ögon leda till skada på den okulära ytan och i värsta fall blindhet.

DED orsakas av många faktorer, bland annat inflammation, dysfunktion av körtlar och celler runt om i ögat, åldrande, kontaktlinsanvändning, långvarig datoranvändning samt torra miljöer kan öka risken att få DED. Patienter är oftast tvingade att använda standardiserade receptfria ögondroppar eller en kombination av andra läkemedel och kirurgi för att försöka lindra symptomen. Det finns för närvarande ingen produkt på marknaden som idag behandlar den grundläggande orsaken till DED.